Werken met Tierrafino Listro

Tierrafino Listro is eenvoudig zelf aan te brengen met een spaan. Breng na het drogen van de eerste laag een tweede laag aan.

Polijst met tussenpozen met een plastic spaan. Zo ontstaat een prachtige glans. Een derde laag resulteert in een nog diepere glans.

Op intensief belaste plekken geeft extra was een goede bescherming. Na ongeveer 2 dagen is het oppervlak uitgehard. Ons advies is eerst goed te oefenen alvorens met een project te beginnen. Het Tierrafino Listro Productblad (pdf) bevat alle verwerkingsinstructies, een ondergrondenoverzicht en technische informatie. Product-bladen voor hulp-producten zijn te vinden onder downloads. Bovendien geeft de onderstaande helder instructievideo voldoende informatie en inspiratie. Vergeet niet de ondertiteling beschikbaar in verschillende talen aan te zetten!

Werken met Tierrafino Listro vormt geen problemen voor de handige doe-het-zelver

Tierrafino LISTRO

Stucco Lustro ook bekend als Stucco Veneziano

De natuurlijke stuccolustro is vermengd met plantaardige was, waardoor een prachtig glanzend effect ontstaat.

Stucco Lustro glanspleister

Werken met Tierrafino Listro

Eigenschappen:

Tierrafino Listro is een glansstuc op basis van leem voor het interieur die wordt aangebracht met de kwast, roller of spaan.
Listro leent zich niet voor het dichten, opvullen van gaten!

Op gelijkmatige ondergronden kan in 2 lagen een dekkend resultaat verkregen worden.

Gereedschap

Mengemmers, kwasten, kleine vachtroller, plastic spaan, dun plastic, afplaktape, spons en warm water voor het schoonmaken.

Ondergrond

De ondergrond moet droog, absorberend, stof- en vetvrij zijn. Indien nodig de ondergrond reinigen met een vetoplosser. Gladde ondergronden opruwen met schuurpapier en/of voorbehandelen met Tierrafino contact fine. Poreuze ondergronden voor het opbrengen van de Tierrafino contact fine voorbehandeling met dieptegrond. Lees hiervoor het Technisch Merkblad van Tierrafino contact fine . Kies eventueel een ruwe ondergrond

Hier treft u in PDF-formaat het Technisch Merkblad van Tierrafino Listro inclusief een overzicht van het dek- en hechtvermogen en de eventuele benodigde voorbehandeling van verschilende ondergronden aan.

Mengen

Listro wordt klaar voor gebruik geleverd, zo nodig even goed roeren.

Roer eventueel maximaal een halve liter water samen met 5 liter te droge Listro.

Mengen (i.v.m. mengen van verschillende kleuren) minimaal 2 uren laten staan voor de juiste consistentie. Echter is dan wel noodzakelijk om meerdere lagen op te zetten om een goed dekkend resultaat te krijgen.

BELANGRIJK!:

Bij de verwerking van Listro wordt, in verhouding tot gangbare Italiaanse glanspleisters op basis van kalk,  zeer weinig druk uitgeoefend met de spaan op het oppervlak.

Werken met Tierrafino Listro

Aanbrengen van de 1ste laag

Stucco Lustro “Listro” met de kwast, roller of spaan op de muur in een dunne laag aanbrengen, ongeveer 0,2-0,5 mm dik. Verdeel de Stucco Lustro “Listro”, onmiddellijk na het opbrengen gelijkmatig met een paar bewegingen van het gereedschap.  Laat de Listro dan iets opstijven om een goed contact te verkrijgen met de ondergrond.

Begin, na een paar minuten wachten, met het glad-polijsten van het oppervlak met een plastic spaan. Door meer of minder hard te duwen met de plastic spaan dichten kleine en grotere ongelijkmatigheden in het oppervlak en/of worden glad gepleisterd.

Pleister de 1ste laag Listro glad, niet glanzend. De glans die ontstaat is in het vroegste stadium zichtbaar door schuin langs het wand-oppervlak te kijken, niet loodrecht.

Te vroeg starten met het polijsten met de plastic spaan laat sporen achter waarbij de ondergrond zichtbaar wordt, de spaan trekt dan de grootste deeltjes in de Listro met zich mee. Als dit gebeurt, wacht dan, na enig opstijven van de ondergrond fixeren deze deeltjes zich aan de ondergrond en komen niet weer los.

Wanneer de kleur van de ondergrond gelijkmatig is en overeenkomt met de kleur van de Listro kan, door een dikke laag van ongeveer 0,5 mm op te zetten, in één laag een niet-egaal glanzend, maar toch interessant resultaat verkregen worden . Doorgaans geeft 2 maal opzetten het gewenste resultaat.

Aanbrengen van de 2de laag

Breng met de kwast, roller of spaan een 2de laag Tierrafino Listro aan, ongeveer 0,2-0,5 mm dik. Verdeel de Listro onmiddellijk na het opbrengen gelijkmatig over het oppervlak met een paar bewegingen van het gereedschap. Laat de Listro dan iets opstijven om een goed contact te verkrijgen met de eerste laag Listro.

Begin, na een paar minuten wachten, met het glad-polijsten van het oppervlak met een plastic spaan. Door meer of minder hard te duwen met de plastic spaan dichten kleine en grotere ongelijkmatigheden in het oppervlak en/of worden glad gepleisterd.

Te vroeg starten met het polijsten met de plastic spaan laat sporen achter waarbij de ondergrond zichtbaar wordt, de spaan trekt dan de grootste deeltjes in de Listro met zich mee. Als dit gebeurt, wacht dan, na enig opstijven van de ondergrond fixeren deze deeltjes zich aan de ondergrond en komen niet weer los. Dit gebeurt dus ook bij de tweede laag die op de muur is verdeelt, het werkt gelijk de 1ste laag. Als dit gebeurt, wacht dan, na enig opstijven van de ondergrond fixeren deze deeltjes zich aan de ondergrond en komen niet weer los.

Polijst de Listro vervolgens tot glans. De glans ontstaat door een combinatie van polijsten en drogen.

Zo lang de Listro nog een bepaalde hoeveelheid vocht bevat, kan ze niet glanzend gepolijst worden. De glans wordt in een later stadium van het droogproces pas zichtbaar. Door met regelmaat het oppervlak te polijsten/pleisteren met een plastic spaan komen de fijne deeltjes in het materiaal naar het oppervlak.

Wanneer Listro zodanig vocht heeft verloren en niet meer ingedrukt kan worden is het moment om te polijsten aangebroken en de fijne deeltjes naar de oppervlakte te laten komen.  Voor het polijsten gebruikt men een plastic spaan, een zeer dun plastic tas of een polijststeen zoals die bij de verwerking van Tadelakt.

Droging

Laat Tierrafino Listro opdrogen. De dekkracht van Listro is pas te zien na het drogen.

Afwerking

Om gebieden die zwaar belast zijn te beschermen is het slim om was aanbrengen op de Listro-wandafwerking.

Gebruik een bijenwas, carnaubawas of een acrylwas voor meer stootvastheid. Een was die snel opdroogt is zeker bruikbaar.

Let wel; Listro is damp-open en lost weer op wanneer er te lang met was op wordt geboend!

Bij het opbrengen van was wordt de Listro donker van kleur. Het vocht in de was trekt in eerste instantie in de Listro en droogt vervolgens op. Na het aanbrengen en opdrogen van de was krijgt de Listro een egaal donkerdere kleur.

Zie voor de juiste afwerking van was de beschrijving op de verpakking.

Drogingsstijd

Tierrafino Listro is, afhankelijk van ondergrond en omstandigheden, na 1 – 12 uur droog.

Tierrafino Listro is na twee weken uitgehard.

Onderhoud

Tierrrafino Listro is alleen na afwerking met was, nat afneembaar. Zie voor instructies de beschrijving van de betreffende was.

m²/emmer 5 L

Één emmer 5 L Tierrafino Listro bedekt ongeveer 10 m² wandoppervlak, wanneer de ondergrond gelijkmatig van kleur is.

Één blik 0,75 L Tierrafino Listro bedekt ongeveer 1,5 m², wanneer de ondergrond gelijkmatig van kleur is.

Dagopbrengst

Afhankelijk van de deskundigheid van de verwerker, is het mogelijk per dag een oppervlakte van ong. 10 tot 20 m² in 2 lagen aan te brengen.

De informatie in deze productomschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de produktinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.