Werken met BetonLook leempleister van Tierrafino

Tierrafino BetonLook decoratieve leempleister met de eigentijdse industriele uitstraling voor wanden en plafonds in het interieur.

Hard, industrieel, eigentijds!

 

 

Ecologisch, duurzaam, circulair

 

 

Goed voor het milieu en een gezond binnenklimaat

Werken met BetonLook leempleister

Toepassing BetonLook

Lees het werkblad

BetonLook is een Leempleister voor voldoende dragende wanden in het interieur. Alleen als buitenpleister aanbrengen op tegen regenwater beschermde muren. Geschikt voor vochtige ruimtes; niet toepassen op plekken waar direct contact met water plaatsvindt.

Geschikt voor het 0,5 à 1 mm dik bepleisteren van vlakke en behangklare ondergronden zoals basisleem, kalk- en gipspleisters, beton en gipsplaat.
Tierrafino BetonLook wordt toegepast op alle schilderklare ondergronden na het voorstrijken met Tierrafino Contact Fine.

Voorbereiding van de ondergrond voor BetonLook leempleister

Dragende ondergrond, constant droog, absorberend, vlak maar voldoende grof voor een mechanische hechting en vrij van stof en vet. Verwijder behang- en verfresten.
Gladde en niet zuigende ondergronden voorbehandelen met Tierrafino Contact Fine. Sterk absorberende ondergronden voorbehandelen met Tierrafino Fix of met weinig water bevochtigen en laten intrekken in de ondergrond vòòr het aanbrengen, zodat een langere verwerkingstijd en goede hechting verkregen wordt.  Tierrafino- Base en Kalk zijn bij uitstek ideale ondergronden voor BetonLook.

Werken met BetonLook leempleister

De laagdikte per aan te brengen laag bedraagt 0,5 – 1 mm.

Mat
Voor 1 m2 is 400-500 gram droog mengsel nodig.
Breng één laag op met een spaan en laat drogen. Het verbruik ligt hoger bij verwerking op grove ondergronden.

Glanzend
Voor 1 m2 is 2 x 400-500 gram droog mengsel nodig.
Breng de eerste laag op met een spaan en laat drogen. Breng vervolgens een tweede laag aan met een spaan en polijst de afwerking.

Glanzend met was

Verwerk laag de eerste en tweede laag zoals beschreven onder het kopje ‘Glanzend’. Breng ná droging vervolgens Tierrafino Wax aan.

Afwerkingen

Door de damp-open structuur van leemstuc BetonLook is het mogelijk dat vuil zich gaat hechten.
Om die reden wordt het product zonder nabehandeling alleen in decoratieve gebieden toegepast, die niet te sterk belast worden met vuil. Als bij de afwerking na-behandeld wordt met Tierrafino Wax is het oppervlakte met water afneembaar. Breng daarvoor met een roller drie maal een mengsel aan van 50% Tierrafino Wax en 50% water. Wacht na iedere behandeling tot het oppervlak opgedroogd is. Bij het aanbrengen van de derde behandeling wordt de BetonLook niet meer donker. Mocht dat toch het geval zijn overweeg dan extra lagen aan te brengen tot de BetonLook niet meer donkerder wordt.

Special Effects

BetonLook met weinig tekening
Breng max. 1,5 mm op de muur aan met een pleisterspaan, zorg dat de laagdikte zo dik is dat de grovere korrel in het materiaal niet aan het oppervlak ligt. Pleister het oppervlak als het mat geworden is na het opstijven eventueel nog 1 keer na en laat drogen. Door herhaaldelijk na te pleisteren ontstaat er meer tekening en glans.

BetonLook met fijne Marmorino-achtige afwerking
Breng ca. 1 mm aan met een pleisterspaan, breng een gewenste tekening aan met de spaan en laat drogen. Breng na droging een tweede, een zo dun mogelijke laag aan. Pleister het oppervlak wanneer het mat geworden is na het opstijven. Bevochtig eventueel het oppervlak licht met een nevel van water en herhaal het pleisteren. Door herhaaldelijk na te pleisteren ontstaat er meer tekening en glans.

BetonLook met fijne Travertino-achtige afwerking
Breng ca. 1,5 mm aan met een pleisterspaan. Door met een borstel of harde kwast te deppen in het oppervlak ontstaan er gaatjes en wordt er wat materiaal naar voren getrokken. Pleister het oppervlak als het mat geworden is na het opstijven vlak, maar wel zo dat er gaatjes blijven.
Spuit eventueel met een nevel van water en pleister meer.
Door herhaaldelijk na te pleisteren ontstaat er meer tekening en glans.

Droogtijd BetonLook

Onder normale condities (+20C en 60% relatieve luchtvochtigheid) is Tierrafino BetonLook droog tussen 2 tot 24 uur. Gebruik geen versnelde droging opdat de binder beter uit kan harden. Houdt BetonLook ook niet onnodig lang vochtig, het dient binnen 3 dagen droog te zijn.

Gereedschap

Veiligheidsbril, beschermende handschoenen, kuip, menger, spaarbord, troffel, plakspaan, japans stalen spaan, schilderstape.

Houdbaarheid

BetonLook is in droge toestand oneindig houdbaar. Bewaar droog.

Samenstelling

Diverse soorten klei, zand en een natuurlijke binder.

Dosering

Meng 1 kg BetonLook met 0,5 L water, ongeacht de gewenste afwerking. Roer het mengsel 5 min met een boormachine en een kleine verfmenger. Wacht minimaal 15 minuten en roer nogmaals 5 minuten. De laagdikte per aan te brengen laag bedraagt 0,5 – 1 mm. Eenmaal aangemaakt is BetonLook nog 5 dagen optimaal verwerkbaar. 1,5 mm – 1,5 kg/m2 op een vlakke ondergrond. Het verbruik ligt hoger op grove ondergronden.

Verdunner

Water.

Wil je op de blijven van al ons leem-nieuws!

Volg ons op Facebook
Volg ons op Linkedin

 

De informatie in deze product-omschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de productinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.